maanantai 19. joulukuuta 2016

George Saunders Joulukuun kymmenes

George Saundersin Joulukuun kymmenes on novellikokelma, joka kuvaa satiirisesti nykypäivän, ja ehkä tulevaisuudenkin, Yhdysvaltoja. Novellit kertovat tavallisista työtätekevistä amerikkalaisista, jotka tulevat jollakin tapaa toimeen mutta jotka kadehtivat paremmin toimeen tulevia naapureitaan. Novellit osoittavat, että amerikkalainen unelma on harhaa; vaikka tekisi kuinka paljon töitä, ei voi saavuttaa rikkauksia rehellisin keinoin. 

Novellien keskeisenä teemana on sankaruus. Novellit pohtivat, kuka on sankari ja minkälainen toiminta on sankarillista. Kaikki novellien henkilöhahmot ovat oman elämänsä sankareita. He pyrkivät toimimaan oikein. He pyrkivät toimimaan tavalla, jonka HE kokevat oikeaksi, mutta se tapa ei välttämättä ole yhteiskunnan tai henkilöhahmon perheen näkemys oikeasta. Henkilöhahmot eivät myöskään ole mitään perinteisiä sankareita; He ovat tavallisia ihmisiä, jotka toisinaan toimivat sankarillisesti mutta toisinaan taas eivät. Henkilöihin olikin helppo samastua, koska he olivat niin tavallisia. Lukiessa on mielenkiintoista pohtia, miten itse toimisin vastaavassa tilanteessa ja pidänkö henkilöhahmojen toimintaa oikeana tai sankarillisena.

Novellikokoelma herätti paljon ajatuksia, ja pidin Saundersin satiirisesta tavasta kuvailla henkilöiden elämää ja hänen rohkeudestaan antaa lukijan päätellä asiat rivien välistä ja tehdä omia tulkintojaan. Nimestään huolimatta kyseessä ei ole mikään herttainen joulunodotus-novellikokoelma, joten jos haluaa päästää joulumielelle lukemalla, kannattaa valita jotain muuta luettavaksi. Mutta tämä novellikokoelma kannattaa kyllä lukea jossain vaiheessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti